Pánikroham és pánikbetegség

Hogyan alakul ki a pánikbetegség

Mi a pánikroham?

Pánikroham és pánikbetegség
A pánikroham a félelem intenzív hulláma, amelyet váratlanság, valamint gyengítő, immobilizáló intenzitás jellemez. A szíved ver, nem tudsz lélegezni, és az ember úgy érzi, hogy haldoklik vagy őrült. A pánikrohamok gyakran figyelmeztetés nélkül, néha egyértelmű kiváltójel nélkül lépnek elő a sötétből. Ezek akkor is előfordulhatnak, ha nyugodt vagy.

A pánikroham egyszeri esemény lehet, bár sok ember megismétli az epizódokat. A visszatérő pánikrohamokat gyakran egy adott helyzet váltja ki, például egy híd átlépése vagy nyilvános beszéd - különösen, ha ez a helyzet korábban pánikrohamot okozott. Általában a pánik kiváltó helyzete olyan, amikor a beteg veszélyeztetettnek érzi magát, és nem képes elmenekülni.

Egy vagy több pánikrohamot tapasztalt meg, de egyébként tökéletesen boldog és egészséges? Vagy pánikrohamai más rendellenességek, például társadalmi fóbia vagy depresszió részeként jelentkezhetnek. Az eset okától függetlenül a pánikrohamok kezelhetők. Vannak olyan stratégiák, amelyek segítségével csökkentheti vagy megszüntetheti a pánik tüneteit, visszanyerheti önbizalmát, és visszaveheti az irányítást az életében.

Paula pániktörténete

Paula hat hónappal ezelőtt szenvedett spontán pánikrohamot. Az irodájában egy fontos munkabemutatóra készült, amikor hirtelen erőteljes félelem hullámát érezte. Aztán a szoba forogni kezdett. Az egész teste remegett, nem tudta elkapni a lélegzetét, és a szíve majd kiugrott a mellkasából. Megragadta az íróasztalát, amíg az epizód elmúlt, de ez mélyen megrázta.

Paula újabb pánikrohamot kapott három héttel később, és azóta egyre gyakrabban fordultak elő azok. Soha nem tudja, mikor vagy hol éri támadás, de attól tart, hogy nyilvánosságra kerül. Következésképpen a munka után otthon marad, nem pedig a barátokkal megy ki. Azt is megtagadja, hogy a lifttel a 12. emeleti irodájához vezetjen, attól tartva, hogy csapdába esik, ha pánikrohama van.

Pánikroham jelei és tünetei


A pánikroham jelei és tünetei hirtelen alakulnak ki, és csúcspontjukat általában 10 percen belül elérik. Ritkán egy óránál tovább tartanak, a legtöbbjük 20-30 perc alatt ér véget. Pánikrohamok bárhol és bármikor megtörténhetnek. 


A pánikroham tünetei a következők:


  • Légzési elégtelenség vagy hiperventiláció 
  • Szívdobogás vagy versenyző szív 
  • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlenség 
  • Remegés vagy reszketés 
  • Fojtogató érzés 
  • Nem érezzük magunkat a környezettel szemben 
  • izzadás 
  • Hányinger vagy gyomorpanasz 
  • Szédülés, szédülés vagy ájulás 
  • Zsibbadás vagy bizsergő érzés 
  • Hideg vagy meleg villog 
  • Félelem a meghalástól, az irányítás elvesztésétől vagy az őrültségtől

Szívroham vagy pánikroham?

A pánikrohamok legtöbb tünete fizikai, és ezek a tünetek sokszor annyira súlyosak, hogy úgy gondolja, hogy szívinfarktusa van. Valójában sok pánikrohamokban szenvedő ember ismételten kirándul az orvoshoz vagy a mentőkhöz, hogy kezelést kapjanak, mi szerintük életveszélyes orvosi probléma. Bár fontos, hogy kizárjuk a tünetek lehetséges orvosi okait, például mellkasi fájdalmat, megnövekedett pulzust vagy légzési nehézségeket, gyakran a pánikot vesszük figyelembe, mint potenciális okot - nem fordítva.

Megjegyzések

PR-cikk portál. Ajánló honlap

Azonnali cikkelhelyezés bármilyen témában

Ipari cikkek, műszaki termékek, ajándéktárgyak: ékszer, gyűrű, nyaklánc vásárlás. Árucikkek bemutatása. PR-cikk linképítés. Weboldal ajánló szolgáltatás. Életmód, egészség. Honlap SEO Google. Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül, online terápia segítségével.

Népszerű bejegyzések